Smoods.nl
Image default
Bloemen

Krijgt wintergroene lavendel bloemen tijdens de winter?

Wintergroene lavendel, zoals Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ of ‘Munstead’, bloeit meestal niet tijdens de wintermaanden. Hoewel de naam “wintergroene” suggereert dat deze lavendelvariëteiten groen blijven tijdens de winter, verwijst het niet naar hun bloeiperiode.

Bloeiperiode van wintergroene lavendel

De bloeiperiode van wintergroene lavendel valt typisch in de late lente tot de vroege zomer, meestal van mei tot augustus, afhankelijk van de lokale klimatologische omstandigheden. Dit is wanneer de planten hun karakteristieke paarse bloemen produceren, die niet alleen een heerlijke geur verspreiden, maar ook bijen en andere bestuivers aantrekken.

Rustperiode tijdens de wintermaanden

Tijdens de wintermaanden gaan veel lavendelplanten in een soort rustperiode. Hoewel ze groen blijven, zijn ze inactief in termen van groei en bloei. De meeste lavendelplanten zullen hun bloemen verliezen naarmate het kouder wordt en de dagen korter worden. Dit geldt ook voor wintergroene variëteiten.

Het is belangrijk op te merken dat er soorten zijn die tijdens de herfst kunnen bloeien, want sommige lavendelsoorten kunnen inderdaad een tweede bloeiperiode hebben in de herfst. Dit is overigens afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de specifieke variëteit, de omgevingsomstandigheden en het klimaat in een bepaalde regio.

In Nederland is het echter niet gebruikelijk dat lavendel in de winter bloeit vanwege de koude temperaturen en de kortere daglichturen. De meeste lavendelbloei zal plaatsvinden tijdens de warmere maanden van het jaar.

Verzorging van wintergroene lavendel tijdens de winter

Wintergroene lavendel vereist enige zorg tijdens de wintermaanden, vooral in koudere klimaten zoals in Nederland. Hier zijn enkele belangrijke tips voor het behandelen van wintergroene lavendel tijdens de winter:

  1. Bescherming tegen vorst: Lavendel is over het algemeen winterhard, maar jonge planten of pas geplante exemplaren kunnen gevoeliger zijn voor vorst. Als er strenge vorst wordt voorspeld, overweeg dan om de lavendel te beschermen door een laag mulch rond de basis aan te brengen en de plant te bedekken met een ademende doek of tuinvlies. Dit helpt om de wortels te isoleren en de plant te beschermen tegen extreme kou.

  2. Vermijd natte voeten: Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om te voorkomen dat de wortels van de lavendelplanten te nat worden tijdens de wintermaanden. Te veel vocht kan leiden tot wortelrot, vooral in combinatie met koude temperaturen.

  3. Beperk water geven: Verminder de watergift aanzienlijk tijdens de wintermaanden, vooral als de lavendel in potten staat. De planten hebben minder water nodig omdat hun groei vertraagt tijdens de koudere periode. Geef alleen water als de grond volledig droog aanvoelt.

  4. Snoeien: Overweeg om de lavendel lichtjes te snoeien in het najaar om een compacte vorm te behouden en om de luchtstroom rond de plant te verbeteren. Dit kan helpen bij het voorkomen van schimmelziekten die zich kunnen ontwikkelen in vochtige omstandigheden.

  5. Bescherming tegen wind: Sterke wind kan schade toebrengen aan de takken van de lavendel, vooral als de planten zich in een open gebied bevinden. Overweeg om een windscherm te plaatsen of de planten te beschermen met een gaasdoek om ze te beschermen tegen harde windvlagen.

  6. Inspectie: Controleer de lavendel regelmatig tijdens de wintermaanden op tekenen van ziekte, plagen of schade. Neem indien nodig passende maatregelen om problemen te behandelen.

Wintergroene lavendel kopen doe je op de website van Lavendelplantje.nl

Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kun je de wintergroene lavendelplanten gezond houden tijdens de wintermaanden en ze voorbereiden op een succesvolle groeiperiode in het voorjaar en de zomer.

https://www.lavendelplantje.nl/kenmerken/lavendel-wintergroen/