Smoods.nl
Image default
Woning en Tuin

Redenen voor een tiny house

Niet alleen voor residentiële doeleinden: zijn er een breed scala aan toepassingen voor tiny houses. Wie voor een tiny house kiest, koestert meestal het verlangen om thuis zijn eigen meester te zijn. Als er geen groot onroerend goed beschikbaar is of het budget beperkt is, zijn tiny houses de perfecte oplossing. Maar dat is niet alles wat ze bieden. Omdat een tiny house in de vorm van een modulewoning verder kan gaan dan dat kan een uitbreiding zijn van het eigenlijke woonhuis en voor verschillende doeleinden worden gebruikt, als tuinkantoor of bijvoorbeeld voor de beoefening van een hobby….


 

Uidagingen van een tiny house

Voordat we beginnen is het handig om eerst deze pagina door te spitten zodat je weet wat een tiny house is. Al tijdens de verhuizing kan het gebeuren dat het tiny house zijn bewoners voor een grote uitdaging stelt, omdat er meestal in het nieuwe huis voor sommige spullen, die zich in de loop der jaren in het huishouden hebben opgehoopt, geen plaats meer zal zijn. Het idee van inkrimping is om het overbodige “overboord” te gooien, maar zelfs als een van de bewoners een hobby uitoefent die veel apparatuur en ruimte vraagt (zoals schilderen, handwerk, modelspoorbouw of diverse sporten), kan de oplossing erin bestaan om extra bruikbare ruimte te creëren door middel van een multifunctionele uitbreiding of een apart geplaatste woonmodule. Afhankelijk van de individuele eisen kan het natuurlijk nodig zijn om ruimte te creëren voor een grote verscheidenheid aan toepassingen op het terrein of in de tuin, zelfs bij grotere tiny houses. Er zijn vele voorbeelden:

 • Gastenverblijf
 • Werkplaats voor liefhebbers van klassieke auto’s
 • Studio voor kunstenaars / Galerij
 • Fotolaboratorium met donkere kamer
 • therapieruimte
 • Theekamer of leeszaal
 • Terugtrekking voor gestresste ouderonderdelen
 • Fitnessruimte (voor diverse sporttoestellen of voor yoga, Pilates-oefeningen, etc.)
 • Spa met whirlpool, sauna of infraroodcabine
 • thuisbioscoopzaal
 • Vergaderruimte voor klantenverkeer

Ideaal voor verzamelaars, hobbyisten en kenners

Een voor de hand liggende oplossing is een tiny house voor verzamelaars en hobbyisten, omdat ze zo’n plek hebben waar ze hun passie in alle rust kunnen uitleven. Het is ook mogelijk om de kamers in te richten volgens de collectie: De ruimte kan worden opgedeeld in vitrines en scheidingswanden om de collecties thematisch in te delen.Lichtovergoten ruimte met grote ramen voor een orchideeëncollectie Wanden met houten lambrisering en hoge planken voor uw eigen bibliotheek
 

Wijn in een tiny house

Ook liefhebbers van bijzonder goede wijnen zullen hun eigen tiny house waarderen. Daar kunt u enerzijds wijnen en gedistilleerde dranken opslaan naar uw wensen en anderzijds kunt u een gezellige plek regelen om van te genieten. Immers, de uitstekende distillaten zoals cognac en whisky, die worden aangeboden door goed gesorteerde dealers zoals Banneke, moeten in een passende omgeving worden geproefd. De kleine modulaire huisjes, meestal aangeboden als tuinstudio’s, zijn ook zeer geschikt als aparte proeflokalen voor wijnbouwers en wijnhandelaren. Ze bieden voldoende ruimte voor een ruime balie, tafel en stoelen. Tegelijkertijd zorgen de kleine kamers van het tiny house voor een gezellige sfeer waarin u zich heerlijk kunt vermaken. 
 
Door te besparen op de kosten van je tiny house, kun je achteraf dat geld juist gebruiken voor andere leuke dingen. Als er voldoende opslagruimte is en het te bewaren contingent klein is, kan een wijnkoelkast de juiste oplossing zijn. Als de ruimte beperkt is, kan het modulaire huis naar beneden worden uitgebreid. Ook zonder kelder onder het huis kan er ruimte worden gecreëerd voor maximaal 1900 flessen of andere benodigdheden: De ruimtebesparende spiraalkelders, die al een ventilatiesysteem met constante luchtcirculatie hebben, hebben een diameter van 2 meter en kunnen achteraf in de grond worden ingebouwd via de vloer van elke binnenruimte zonder vloerverwarming of installaties eronder. De flessenrekken zijn dan toegankelijk via een ladder of een wenteltrap. Zo worden de wijnen beschermd tegen licht en bij ideale temperaturen opgeslagen. De kosten voor een dergelijke spiraalvormige wijnkelder beginnen bij € 9.000,- (met installatie vanaf € 20.000,-). In Nederland zijn de spiraalvormige wijnkelders beschikbaar.