Smoods.nl
Woning en Tuin

Wat is het verschil tussen parket en laminaat?

Veel mensen komen voor de moeilijke afweging te staan: een laminaatvloer of toch parket?  Hoewel de twee vaak in één adem genoemd worden, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. Maar waarin verschillen de twee eigenlijk? De belangrijkste eigenschappen op een rij.  

Verschillende prijzen

Een aantoonbaar verschil is zichtbaar in de onderlinge prijzen. Zo is laminaat opgebouwd uit materialen die goedkoper verkrijgbaar zijn dan de materialen van parket. Die materialen zijn een kunststoffen onderlaag, een laag met bedrukt decor en een toplaag van kunststof.

De planken zelf zijn opgebouwd uit HDF of MDF-materiaal. Daarentegen is parket grotendeels opgebouwd uit hout. Die grondstof is relatief duur en dat maakt parket ook de duurdere vloersoort van de twee. Ondanks dat er veel verschillende soorten parket en laminaat bestaan en daardoor variërende prijzen; doorgaans is laminaat goedkoper dan parket.  

Verschillen in onderhoud

Laminaat staat te boek als een onderhoudsvriendelijke vloer. De vloeren zijn gemakkelijk stofvrij te houden met behulp van een lichtvochtige dweil. In tegenstelling tot parket, want parket is beter af zonder vocht. Om parket stofvrij te houden, komt een stofzuiger dus beter van pas.

Het is hoe dan ook aan te raden om voorzichtig om te gaan met water en vocht.

Van te veel vocht kunnen de vloeren langzaam krom komen te staan. Dat geldt overigens ook voor laminaat. Een ander verschil in onderhoud is terug te vinden in de behandeling van de vloeren. Waar laminaat een zekere levensduur heeft, kan een parketvloer lang mee dankzij het schuren en oliën van de vloer.  

Geluid en werking

Het krimpen en uitzetten van laminaat is minimaal bij hoge temperaturen en luchtvochtigheid. Het heeft dus een zeer geringe werking. Parket, daarentegen, is opgebouwd uit natuurlijk hout. Een dergelijk natuurproduct zal altijd blijven reageren op warmte en vocht.

Dit kan worden opgelost met het gebruik van spanveren. Met betrekking tot geluid speelt voor beide vloeren de onderste laag een rol. Deze ondervloer kan, afhankelijk van de soort, het contact- en loopgeluid minimaliseren.  

Verschillen in levensduur

Laminaat kent, afhankelijk van de gebruiksklassen, een variërende levensduur. Iedere gebruiksklasse kent een bijbehorende levensduur. Parket kent doorgaans een langere levensduur. Parket kent ook verschillen in levensduur. Daarbij speelt de dikte van de vloer een rol. Hoe groter de dikte, des te langer de levensduur.