Smoods.nl
Image default
Gezondheid

De 4 oorzaken van tandpijn

Veel mensen vinden tandpijn een van de ergste soorten pijn die er is. Tandpijn kan door allerlei dingen komen. Het kan fijn zijn om te weten wat de oorzaken kunnen zijn, zodat je je best kunt doen om te voorkomen dat jij het ook krijgt. Benieuwd naar de oorzaken? Wij hebben er 4 op een rijtje gezet.

Gaatjes

Gaatjes zijn een veelvoorkomende reden voor tandpijn. Deze kunnen ontstaan als er tandplak op je tanden blijft zitten en zuren maakt die je tanden aantasten. Dit kan pijn zijn en erg gevoelig worden. Pak die gaatjes snel aan, want anders kunnen ze groter worden en voor meer problemen zorgen. Om een gaatje te behandelen, maakt de tandarts Zevenkamp het schoon en vult het met speciaal vulmateriaal. Bij een groot gaatje is soms een kroon of iets dergelijks nodig om de tand weer sterk te maken. En als een tand echt niet meer te redden is, moet deze soms getrokken worden.

Ontsteking aan de wortel

Een andere reden waarom je tandpijn kunt hebben, is door een ontsteking bij de wortel van je tand. Dit kan komen door gaatjes, een vulling die niet meer goed zit of als je je tand hebt gestoten. Zo’n ontsteking kan echt heftige pijn geven, diep in je tandvlees. Het is belangrijk om hier snel iets aan te doen, anders kan het erger worden. Meestal wordt zo’n ontsteking behandeld met een wortelkanaalbehandeling. De tandarts haalt dan het ontstoken stukje en de zenuw uit je tand, maakt alles goed schoon en vult het op, zodat er geen nieuwe infectie kan ontstaan.

Abces

Een abces in je mond is een serieuze ontsteking die komt door tandproblemen die niet zijn aangepakt, zoals gaatjes of problemen met je tandvlees. Dit kan echt veel pijn doen en zorgen voor zwelling en roodheid. Zo’n abces moet je meteen laten nakijken om erger te voorkomen. De behandeling is meestal een mix van antibiotica om de infectie aan te pakken en tandartsbehandelingen om het probleem bij de wortel aan te pakken. Dit kan betekenen dat je een wortelkanaalbehandeling krijgt, een kapotte tand moet laten trekken of een diepe schoonmaak van je tandvlees nodig hebt.

Ontstoken tandvlees

Als je last hebt van tandpijn, kan dat komen door een ontsteking bij de wortel van je tand. Dit gebeurt vaak door gaatjes, een losse vulling of een klap op je tand. Die ontsteking kan zorgen voor stevige pijn, helemaal tot in je tandvlees. Het is slim om dit snel te laten checken, voordat het erger wordt. Vaak lost de tandarts dit op met een wortelkanaalbehandeling. Hierbij haalt hij het ontstoken deel en de zenuw uit je tand, maakt het goed schoon en vult het daarna, zodat de ontsteking niet terugkomt.