Smoods.nl
Image default
Kinderen

Wat is oma fiets en waarom is deze zo populair?

Wat is oma fiets en waarom is deze zo populair?

Iedereen weet wat een oma fiets is. Omdat de fiets zo populair is, kun je hem bijna in iedere fietsenwinkel vinden. Hoewel deze fiets meestal wordt gebruikt in dorpen of voorstedelijke gebieden, zie je veel mensen op dit type fiets in grote steden zoals Amsterdam. Dit type fiets bestaat al meer dan een halve eeuw. Wat maakt dit type fiets dan zo populair? Ontdek het antwoord in de volgende uitleg.

Tijdloos en praktisch ontwerp

Wat een omafiets onderscheidt van andere soorten fietsen is het frame. Het frame heeft een kenmerkende diagonaal gebogen vorm. Dit ontwerp is niet alleen onderscheidend, maar ook tijdloos en praktisch. Met zo’n ontwerp kun je gemakkelijk op en van de fiets stappen omdat je voor deze fiets je been niet hoog hoeft op te tillen. Dit is de reden waarom deze fiets favoriet is bij vrouwen, vooral oma’s of vrouwen die vaak lange rokken dragen. Dat is echter niet het enige dat deze fiets praktisch maakt. Dit komt omdat deze fiets meestal ook is uitgerust met een duo zadel en extra opbergruimtes zoals een voormand en fietstassen. Met zulke extra opbergruimtes hoef je je Becksondergaard tas niet meer over je schouder te dragen. Je kunt hem gewoon in de voormand van de omafiets plaatsen.

Robuust materiaal

Hoewel omafietsen al zo lang bestaan, betekent dit niet dat de materialen die zijn gebruikt om dit type fiets te bouwen niet up-to-date en gemakkelijk te breken zijn. In feite is een standaard omafiets gemaakt van aluminium. Aluminium is niet alleen licht, maar ook erg sterk. Hierdoor kan het frame goed tegen een stootje, en is dit materiaal steviger dan carbon. Daarnaast roest het niet. Je kunt dus verwachten dat deze fiets in goede staat blijft, zelfs nadat je deze fiets geruime tijd voor je dagelijkse activiteiten hebt gebruikt. let er wel op dat dit materiaal na geruime tijd een beetje zwakker kan worden. Hierdoor wordt het minder stijf en kan het wat gaan zwabberen. Laat je hier niet door tegenhouden. Aluminium is perfecte materiaal voor je fiets.

Achterstandaard

Een ander ding waardoor mensen van deze fiets houden, is dat de meeste omafietsen achter standaards hebben. Dit soort standaard maakt de fietsen veiliger wanneer ze geparkeerd staan. Hoewel er ook omafietsen met zijstandaard zijn, is een standaard omafiets meestal uitgerust met een achterstandaard. Dit is ook een onderscheidend kenmerk dat het heeft, omdat de meeste moderne fietsen het om een ​​bepaalde reden niet hebben.

Comfort

De volgende reden waarom omafietsen favoriet zijn is vanwege hun comfort. Het zadel van een omafiets is vrij breed voor een fietszadel en is ook gemaakt van zachte en dikke gel of foam. Sommige oma fiets zadels hebben veren die ervoor zorgen dat de zadels gaan slingeren wanneer de fietsen over wegen met oneffen oppervlakken gaan. Hierdoor vinden niet alleen ouderen, maar ook jongeren deze fiets leuk. Op veel plaatsen kun je dus zelfs een groep middelbare scholieren verwachten die op dit type fiets naar school gaan met hun schooltas meiden op hun schouders