Smoods.nl
Image default
Mode en Kleding

5 tips bij het kopen van jongens- en meisjesschoenen

Kinderen groeien snel en de voeten groeien mee. De eerste vier jaar groeien de voeten wel drie maten per jaar. Daarna gaat het wat minder snel. Het betekent wel dat kinderen regelmatig nieuwe schoenen nodig hebben. Waar moet je dan op letten?

Tip 1 – Koop de juiste maat

De juiste maat is belangrijk. Te kleine schoenen knellen de voeten af en leiden tot een afwijkende groei van de teengewrichten. Op den duur veroorzaakt het problemen met de bloedsomloop. Voetproblemen veroorzaken zelfs klachten aan de heupen, knieën en de rug. Bij te grote schoenen ontstaat wrijving doordat voeten de ruimte hebben om te schuiven. In beide gevallen ontstaan op korte termijn klachten zoals: blaren, eelt, likdoorns, kloven, ingroeiende nagels, blauwe nagels en loslatende nagels.

Tip 2 – Kies voor goede kwaliteit

Goedkope schoenen gaan vaak sneller kapot en ze bieden niet voldoende steun. Als je kiest voor stoere jongenssneakers, let dan goed op de kwaliteit van de schoenen. Zo moeten goede jongens sneakers het liefst zijn voorzien van stootneuzen. Die beschermen de schoenen tegen snelle slijtage. Verder zijn schoenen van leer beter voor de voeten dan imitatieleer en verdient een voetbed van leer de voorkeur.

Ook sneakers voor meisjes moeten zijn voorzien van een goed voetbed. Het helpt de stand van de voet in de juiste positie te houden. Hoewel sneakers voor meisjes meestal niet zijn voorzien van stootneuzen, kan een verstevigde neus soms wel handig zijn. Meisjes sneakers zijn er in hoge en lage modellen, sportief of juist heel meisjesachtig met bedels en kleurrijke printjes.

Tip 3 – Let op de flexibiliteit van de zool

De eerste schoenen moeten een flexibele zool hebben, zodat de voetspieren zich goed ontwikkelen. Worden de voeten beperkt? Dan ontstaat er een afwijkend looppatroon en krijgt het kind last van de voeten. Flexibel betekent niet dat de zool zacht moet zijn. Een stevige zool biedt stevigheid, maar moet op de juiste plaats goed buigen.

Tip 4 – Kies voor een platte hak

Een brede, platte hak biedt de juiste ondersteuning aan de voeten. Het zorgt voor een goede loophouding. Een hoge hak zorgt voor een verkeerde houding en dit kan op latere leeftijd problemen opleveren. De schoenen moeten rond de hiel ook wat steviger zijn. Zo houden ze de voeten op hun plaats en verzwikken de enkels niet zo snel.

Tip 5 – Veters zijn beter dan klittenband

Als je de keuze hebt, verdienen schoenen met veters de voorkeur. Schoenen met veters kun je stevig vastmaken. Klittenband gaat snel wat losser zitten waardoor het minder steun biedt.