Smoods.nl
Image default
Woningen

Welk materiaal dekbedovertrek is de beste keuze voor jou?

Er zijn genoeg dekbedovertrekken online te vinden, en deze hebben allemaal verschillen van elkaar. Deze verschillen zitten voornamelijk in het materiaal van het dekbedovertrek. Dekbedovertrekken kunnen namelijk van verschillende materialen gemaakt worden, en al deze materialen hebben zo weer voordelen en nadelen. Als je hier niet van weet kan een dekbedovertrek best tegenvallen als je er eenmaal een nachtje onder geslapen hebt. Daarom is het geen slecht idee om wat informatie op te doen over de verschillende materialen en de bijbehorende voordelen en nadelen. 

Katoen

Katoen is het materiaal waar de meeste dekbedovertrekken van gemaakt worden. Het is een goedkoop materiaal omdat het in grote productieaantallen gemaakt wordt. Hierdoor is het ook een goede budget optie voor wanneer je iets minder geld hebt om uit te geven aan een dekbedovertrek. Het is een sterk materiaal dat fris en zacht voelt.  Wel zijn er veel verschillende soorten katoen. Zo heb je een sterke variant katoen die katoen renforcé genoemd wordt, en door een andere manier van weven een sterker materiaal is. Ook heb je polyester katoen of gemengd katoen. Dekbedovertrekken van dit materiaal bestaan eigenlijk uit twee materialen, namelijk katoen en polyester, en hebben zo de voordelen van beide materialen. Het neemt vocht goed op, ademt en is strijkvrij. Het nadeel is wel dat doordat het een synthetisch materiaal bevat het warm en zweterig kan gaan voelen. 

Satijnen

Een satijnen dekbedovertrek is een luxe optie. Satijn ziet er glanzend en zacht uit en geeft de kamer gelijk een luxere uitstraling. Ook is het goed voor je huid en haar. Doordat het zo glad is zorgt het ervoor dat je haar niet gaat pluizen en je huid zacht blijft. Satijn kan van synthetische stof gemaakt worden en van natuurlijk materiaal. Het nadeel van satijn is wel dat het niet voor iedereen een fijn materiaal kan zijn, aangezien het best glad voelt. Er zijn genoeg mensen die geen grote fan zijn van het gevoel van satijn op de huid. Het verschilt dus echt per persoon en per voorkeur. 

Linnen

Linnen dekbedovertrekken worden gezien als een duurzamere keuze, aangezien de productie van linnen een minimaal aantal chemicaliën nodig heeft, minder water gebruikt en geen pesticiden bevat. Het is een stevige maar soms ook stugge stof, die door het wassen zachter en soepeler kan worden. Linnen dekbedovertrekken absorberen vocht goed en voelt in de winter warm aan en in de zomer juist koel. Een linnen dekbedovertrek is verder een goede keuze voor mensen met een allergie voor huismijt, aangezien deze niet op linnen kan leven.  Linnen dekbedovertrekken zijn wel een stuk duurder dan andere soorten vanwege de productie. Maar je weet wel dat je er veel voordelen voor terug krijgt.