Smoods.nl
Image default
Sport

De tennisarm blessure, wat is het?

Hoe sport je zonder blessures? Dat is een vraag die veel mensen zich afvragen. Vaak komt dit doordat ze niet altijd even goed opwarmen, of omdat ze de verkeerde sport beoefenen. De tennisarm is bijvoorbeeld een meest voorkomende blessure. Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat je last krijgt van blessures. In dit artikel bespreken we hoe je dit doet!

Wat is een blessure eigenlijk?

Een blessure is een letsel aan het lichaam. Dit kan acuut zijn, maar ook chronisch. Acute blessures ontstaan door bijvoorbeeld een val of stoot, terwijl chronische blessures langzaam ontstaan door overbelasting. Chronische blessures kunnen optreden bij mensen die (te) veel sporten, of een verkeerde beweging steeds opnieuw maken. Een tennisarm is hier een voorbeeld van.

Wat is tennisarm?

Tennisarm is een overbelastingsblessure aan de pezen en spieren in de onderarm. De tennisarm komt vooral voor bij mensen die (veel) tennis, tafeltennis of badminton spelen, maar ook bij andere racket- en racquetballspelers, golfer en bowlers. De tennisarm kan ook optreden bij mensen die geen racket- of racquetballsport beoefenen, maar wel dagelijks dezelfde beweging met de arm maken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij mensen die veel tikken op een computer toetsenbord.

Oorzaak tennisarm

De tennisarm ontstaat door overbelasting van de spieren en pezen in de onderarm. Deze overbelasting kan optreden door het herhaaldelijk maken van dezelfde beweging met de arm, bijvoorbeeld tijdens het tennis of tafeltennis. De overbelasting kan ook optreden door een verkeerde slagtechniek of een verkeerde racket.

Symptomen tennisarm

De symptomen van een tennisarm kunnen geleidelijk ontstaan. In het begin voel je alleen maar een zeurende of stekende pijn in de onderarm, bijvoorbeeld tijdens het tennis of tafeltennis. De pijn wordt vaak erger als je de arm beweegt of aanraakt. Wanneer je de tennisarm langere tijd negeert, kan de pijn in de onderarm uitstralen naar de elleboog of schouder. Soms kan de tennisarm ook leiden tot een verminderde kracht in de arm.