Smoods.nl
Dienstverlening

Leiderschapsactiviteiten voor effectief leiderschap

Leiderschapsactiviteiten voor effectief leiderschap

De meesten van ons hopen dat onze zogenaamde ‘leiders’ (politici, CEO’s, enz.) Leiding zullen geven. In de meeste gevallen blijven onze verwachtingen echter onvervuld omdat de meeste leiders niet leiden.
Je zou natuurlijk kunnen beweren dat het onze verwachting is dat dit het probleem is. En je zou gelijk kunnen hebben. Wachten op Godot is waarschijnlijk succesvoller dan te hopen op enig zinvol teken van leiderschapsgedrag van degenen die we neigen ernaar te kijken – voor leiderschap.

Waarom is dit zo?
Om deze vraag te beantwoorden, moeten we teruggaan naar de basis. ‘Leiderschap’ heeft zijn fair-share van mumbo-jumbo en gobbledegook aangetrokken .Wanneer alle ‘experts’ hun zegje hebben gedaan, wordt algemeen aanvaard dat leiderschap mensen ergens mee naartoe neemt. Deze interpretatie is afgeleid van de letterlijke betekenis van ‘ leadre’, een Noors / Viking-woord, ‘de groef in het veld’.

Er zijn natuurlijk veel kaders en theorieën over leiderschap. Een daarvan komt uit Kouzes en Posner in The Leadership Challenge (2002).Volgens deze kerels is leiderschap ongeveer vijf ‘praktijken’. leiders
1. daag het proces uit,
2. inspireren een gedeelde visie,
3. modelleer de weg,
4. anderen in staat stellen om te handelen, en
5 moedig het hart aan.

Als u deze praktijken accepteert, is effectief leiderschap zowel transformationeel als transactioneel. Effectief leiderschap transformeert hoe mensen denken, voelen en zich gedragen. Leiders helpen mensen betekenis te vinden en hun wereld te begrijpen.
Laten we deze interpretatie op de proef stellen. Selecteer een zogenaamde ‘leider’ en vraag jezelf af, daagt hij of zij uit, inspireer, geef een goed voorbeeld, bekrachtig ons en motiveer ons? Overweeg bijvoorbeeld president Obama. Hij heeft blijk gegeven van een vermogen om inspirerende speeches te geven. Hij is echter gebleken dat het op andere gebieden ontbreekt. En president Obama verschilt van vele andere gekozen ‘leiders’ die in actie lijken te missen.

Het enige gedrag waarover we controle hebben, is het onze. Dus in plaats van kritisch te zijn op het gebrek aan leiderschap van anderen, moeten we overwegen hoe we deze beschikbare informatie en voorbeelden kunnen gebruiken om ons leiderschap te verbeteren. We krijgen te horen van een breed scala aan bronnen dat de vis rot van het hoofd naar beneden. We moeten ervoor zorgen dat ons leiderschap (of gebrek daaraan) niet ‘op de neus’ komt.

Meer informatie over situationeel leiderschap, transformationeel leiderschap en transactioneel leiderschap vindt u op onze website:  https://www.ivpp.nl/situationeel-leiderschap/. Neem contact met ons op en wij kunnen u helpen met leidinggevende activiteiten en hoe u een betere leider kunt worden!

https://www.ivpp.nl/situationeel-leiderschap/