Smoods.nl
Image default
Dienstverlening

Eetstoornissen Tijdens De Puberteit – Psychologisch Probleem

Het begrip “puberale eetstoornissen” mag gerelateerd lijken aan eten, maar het is veel meer dan dat. Het zijn erg complexe stoornissen. Mensen die deze stoornis ontwikkelen zijn meestal tussen 13-17 jaar oud. De meest besproken puberale eetstoornissen zijn anorexia nervosa en bulimia nervosa.

We weten allemaal dat de puberteit een tijd is wanneer er veel emotionele en lichamelijke veranderingen plaatsvinden die begeleid worden door een grote hoeveelheid academische en omgevingsdruk. Tijdens de puberteit voelen veel tieners alsof ze niet in controle zijn van hun persoonlijke onafhankelijkheid of hun lichaam.

In het geval van meisjes, komen eetstoornissen vaker voor omdat ze niet in staat zijn om met de extra vet om te gaan, wat een natuurlijk proces is tijdens de puberteit. Ze voelen zich gedreven om dit weg te halen door diëten. Alle eetstoornissen bevatten ongezonde eetpatronen die geleidelijk aan de persoon die eronder lijdt tot het punt brengt waar ze niet meer in staat zijn om het te controleren.

Mensen die onder eetstoornissen lijden vertonen extreme eetgedrag. Het komt tot het punt waar een dieet een oneindig proces is, en met de tijd wordt het zo beperkend, dat er een punt kan komen waar de persoon liever wilt sporten dan wilt uitgaan met vrienden om te genieten van eten.

Studies hebben aangetoond dat eetstoornissen wellicht in de familie zitten. Er kunnen ook mensen zijn die onder depressie lijden of andere mentale stoornissen hebben, die ook deze ziekte hebben.

Vele mensen die lijden onder deze ziekte trekken zich terug en worden minder sociaal. Ze worden zo bezeten door hun gewicht of door wat ze kunnen eten om niet in gewicht toe te nemen, dat het moeilijk voor ze is om op iets anders te concentreren. Ze kunnen vaak plezierige dingen en uitstapjes met de familie of vrienden overslaan zodat ze niet hun intense sport routine onderbreken.

Het goede nieuws is dat mensen die lijden onder eetstoornissen beter kunnen worden, en geleidelijk aan weer normaal kunnen eten. Omdat een eetstoornis meer een psychologisch probleem is dan een lichamelijk probleem, is de gecombineerde zorg van een medische doctor, mentale gezondheid professioneel en een diëtist nodig om een persoon die onder deze ziekte lijdt te behandelen.

Therapie en advies zijn een belangrijke stap in het behandelen van een eetstoornis. Informatie over hoe tieners om kunnen gaan met gevoelens en de angst voor het opgroeien gedurende de puberteit zou ook beschikbaar moeten worden gemaakt.

Persoonlijk advies van psycholoog in Groningen  

https://www.depsycholoog.nl/groningen