Smoods.nl
Image default
Eten en drinken

Op de juiste manier vlees garen met een kerntemperatuurmeter

 

Op de juiste manier vlees braden is niet altijd even gemakkelijk. Soms is het vlees niet goed gaar, óf het is veel te doorbakken. Om op een goede manier een lekker stukje vlees te braden, is het belangrijk om een aantal stappen te nemen en is het handig om gebruik te maken van een kerntemperatuurmeter van thermapen.

 

Temperatuur van het vlees

Vóórdat u daadwerkelijk vlees gaat braden is het belangrijk dat het stukje vlees op de juiste temperatuur is. Een biefstuk die direct uit de koelkast komt, kan tijdens het bakken wat taaier worden. Beter is het om vlees een aantal uren op kamertemperatuur te laten komen. Vooral vlees wat kortdurend zal worden verhit is gevoelig voor kou.
Haal je het vlees uit de vriezer, dan is langzaam ontdooien een prima manier. Leg het bevroren stuk vlees ongeveer 24 uur van te voren in de koelkast en laat langzaam ontdooien. Wilt u sneller een ontdooid stukje vlees, stel dan de magnetron in op de ontdooistand. Voor een normale ontdooitijd is een vermogen van 250 watt een prima optie.
Wanneer u gaat braden in een pan, laat dan een klont boter of olie heet worden. Nóóit met een vork in het vlees prikken. Alle kostbare sappen gaan verloren die juist het vlees sappig kunnen houden. Draai om met een tang. Zorg dat het stukje vlees een lekker korstje krijgt. Gaat u een groter stuk vlees (minimaal 750 gram) laten garen, Schuif deze dan na het aanbakken in de braadpan, direct in de oven.

Braden in de oven

Het braden van een groter stuk vlees kan prima in de oven. Met een kernthermometer kan het bijna niet mislukken. Wilt u een stukje varkensvlees lekker gaar en doorbakken, dan moet de kerntemperatuur toch zeker 72 graden zijn.

Kip braden

Kip kan op verschillende manieren worden bereid. De braadzak wordt steeds populairder. De kruiden zijn meestal al toegevoegd en het is enkel een kwestie van het vlees in de zak doen en dichtmaken. Ook in aluminiumfolie kan vlees worden gebraden. De smaak wordt op deze manier goed behouden.

Kip is gevoelig voor salmonella bacteriën. Het is verstandig om de temperatuur van het binnenste van de kip in de gaten te houden. Deze moet toch zeker een poosje op het kookpunt zijn geweest om alle bacteriën te doden. Een vleesthermometer is voor elke keuken van belang. Voor zowel voor de professionele, als de keuken thuis is het een aanrader om de temperatuur te meten. Er zijn hele slimme meters aan te schaffen. Bekijk bijvoorbeeld de infrarood thermometer. Een uniek product omdat het niet nodig is het vlees aan te raken. De infrarode straling vertelt welke temperatuur het vlees van binnen heeft. De richtlijnen voor een doorbakken stukje kalfs- of lamsvlees is 70 tot 72 graden. Gaat u rundvlees braden dan is de kerntemperatuur bij doorbakken vlees 60 tot 65 graden. Een rosé stuk rundvlees is goed voor de consumptie, wanneer de temperatuur 50 tot 55 graden bedraagt. Rosé varkensvlees zal met een temperatuur van 68 graden in orde zijn. Kijk voor de ruime collectie thermometers op de website.